International Saline 29-01-11

International Saline

 Cursusdag om artsen, verpleegkundigen en paramedici toe te rusten en te stimuleren hun geloof te integreren in hun werk.

 

Als christelijke werkers in de gezondheidszorg hebben we intensief contact met mensen die lichamelijke en geestelijke problemen hebben. Wij proberen vanuit onze eigen professie de mensen zo goed mogelijk te helpen. Maar kunnen we deze mensen ook helpen vanuit je eigen christelijk geloof?  Mag dat eigenlijk wel? Hoe doe je dat? En hebben de mensen daar wel behoefte aan?

Onderzoeken geven aan dat geloof een positieve invloed heeft op omgaan met ziekte en verbeterde resultaten van behandelingen geeft. Ook blijkt dat veel patiënten een spiritueel geloof hebben of daarin geïnteresseerd zijn en open staan voor een gesprek over geestelijke zaken.

De cursus laat zien, hoe mensen die zich aan onze zorg toevertrouwen, anders en soms beter behandeld kunnen worden. Gesproken wordt over de relatie tussen geloof en gezondheid, hoe je dit als christen ter sprake kunt brengen in de contacten die je hebt met patiënten en welke mogelijkheden er zijn om woorden van hoop door te geven.

Waarom de naam ‘International Saline Solution’:

 ‘Jullie zijn het zout op aarde’, zegt Jezus. Ja, maar de vraag is natuurlijk of het zout in de goede concentratie is om gezondheid te brengen; 0,9% is fysiologisch, 3% is dodelijk. Wij christenen zijn vaak zoutend zout geweest, maar in een dodelijke concentratie. En soms zijn we geen zout, maar 5% dextrose. Heel lief en aardig, maar geen ‘zout’, dus.

De volgende onderwerpen komen aan bod: geloof en gezondheid van je patiënten, omgaan met barrières in de zorg, geestelijke therapie, basisprincipes voor communicatie tussen patiënt en hulpverlener, spirituele anamnese, woorden van hoop doorgeven, het spirituele verwijsteam, geestelijke waarheid voorschrijven en de wil uitdagen.

In 5 hoofdstukken, afgewisseld door casuïstiek en groepsdiscussies krijgt u praktische handvatten voor de dagelijkse praktijk.

Kijk voor meer informatie op: www.hcfnederland.nl en www.cmf-nederland.nl

Datum  : 29 januari 2011

Lokatie: Bij Sonnevanck ( st. Zorggroep NW Veluwe) ligt het appartementencomplex: De Leuvenumsehof. Paviljoenplein 1, 3847 LK Harderwijk

Route:  http://www.znwv.nl/Woonzorgcentra/Sonnevanck/Routebeschrijving+Sonnevanck/page.aspx/134

Aanvangstijd    :  9. 30  tot 16.30

Opgave voor 23 januari 2011 via hcfned@gmail.com

Kosten: artsen € 75, ( leden CMF of HCF € 50 )

verpleegkundigen, paramedici, arts assistent € 25

studenten € 10             

(kosten zijn inclusief lunch en cursusmateriaal)