Reisverslag Athene 23 februari – 4 maart 2018

Zaterdag 3 maart

De afgelopen week hebben wij zoveel indrukken opgedaan. Het is moeilijk om dat onder woorden te brengen. We hebben Gods aanwezigheid zo sterk mogen ervaren in schrijnende situaties. Vandaag waren wij in een zigeunerkamp. Mensen waar bijna niemand naar omkijkt. Het liet niemand onbewogen. Op een dag als deze gaan een lach en een traan hand in hand.

Dit was onze laatste werkdag. Heel veel indrukken gaan met ons mee. Bid voor iedereen van wie wij weer afscheid nemen (voor nu) en voor al het werk dat er nog ligt. Bid voor een goede verwerking van alles wat wij hebben meegemaakt en gezien hebben. Dat hieruit iets moois voort mag komen dat zijn vruchten af zal werpen,


Vrijdag 2 maart

Doordat de voedselpakketten gisteren al op waren was het vandaag een rustigere dag. We hebben de tijd ook gebruikt om de medicatie uit te zoeken en alvast gereed te maken voor een volgende team. Ook hebben wij een simpele patiëntenkaart/dossier gemaakt die het werk hopelijk gemakkelijker kan maken in de toekomst.

Gebedspunten: wij zien ook onder de vrijwilligers vermoeidheid en tegelijkertijd het grote verlangen om te dienen. Bid voor hen dat zij de energie mogen krijgen om het werk te doen en wijsheid hoe ze dit het beste kunnen doen.


Donderdag 1 maart

Onze nieuwe werkplek voor de komende 3 dagen is in Athens Christian Center. Een totaal andere wereld dan de eerste 3 dagen. De vluchtelingen die wij vandaag hebben ontmoet leken erg gedeprimeerd. De moeilijke omstandigheden waarin zij leven, de traumatische ervaringen die zij hebben en gezondheidsproblemen zijn aangrijpend om te horen en zien. Ook in deze omstandigheden willen wij Gods liefde doorgeven. De middelen zijn beperkt, maar we doen ons uiterste best om daar inventief mee om te gaan.
Bidden jullie mee voor de mensen die wij hebben gezien en de mensen die morgen komen. Er zijn veel mensen met de griep.
We hebben vandaag een vrouw van 19jr ontmoet die onverwachts zwanger bleek te zijn van haar derde kind. En zo bang voor wat de toekomst zal brengen. Bid voor vrouwen zoals zij. Bid voor hoop.
Bid voor wijsheid voor het team voor de komende dagen.


Woensdag 28 februari

Woensdagavond hebben wij op een prachtige manier afscheid kunnen nemen van het team in Kifisia. Wat een enorme zegen om met hen samen te mogen werken. We werden getrakteerd op een heerlijke Perzische maaltijd in het restaurant van Sahars vader.


Dinsdag 27 februari

We konden vandaag heerlijk van de zon genieten tussen het werken door. We zijn onder de indruk van alle verhalen en hoe God werkt in het leven van de vluchtelingen. Zo ontmoette wij een vrouw (61jr) die op straat leeft omdat zij de huur van haar huisje niet meer kan betalen. Ze heeft staar aan beide ogen en incontinentieproblemen. Haar man heeft haar verlaten voor een andere vrouw. Haar dochter is overleden aan borstkanker. Een zoon is weggegaan en daar heeft ze geen contact meer mee. Haar andere twee kinderen zijn waarschijnlijk nog in een ander land. Voordat zij bij ons kwam is ze bij een vriendin gaan douchen en heeft ze zich netjes aangekleed om geen gezichtsverlies te lijden. Ze durft niet meer naar de kerk te komen omdat ze op straat woont. Ze had al 5 dagen niet meer gegeten voordat ze hier kwam. Met een simpele behandeling die ongeveer €120,- kost zouden we haar incontinentieprobleem kunnen oplossen. Morgen komt ze weer terug, zodat wij haar verder kunnen helpen en hopelijk de schaamte weg kunnen nemen.
We werden erg bemoedigd door de bijbeltekst uit 2 Korinthe1:3-4
Praise be to the God and Father of our Lord Jesus Christ, the Father of compassion and the God of all comfort, who comforts us in all our troubles, so that we can comfort those in any trouble with the comfort we ourselves have received from God.
Morgen is de laatste dag in Kifisia.


Maandag 26 februari

Onze eerste werkdag zit er bijna op in Kiffisia. De medicatie wordt nog uitgezocht en geordend voor morgen. In totaal hebben wij ongeveer 45 mensen kunnen helpen op verschillende manieren (dokterbezoek, fysiotherapie, kapper, maaltijd). Morgen zullen er waarschijnlijk 2x zoveel mensen komen.
Serieuze problemen, soms heftige verhalen, maar ook veel plezier en ontspanning voor iedereen.
We werden o.a. geholpen met de vertaling door de 8-jarige dochter van Sahar. Een patiënt gaf aan dat zij diabetes had en dit werd door haar vertaald met: ze heeft iets met suikerklontjes 😉
Gebedspunten:
Willen jullie met ons meebidden dat de medische zorg die wij leveren ook echt een onderdeel mag zijn van zorg voor de ziel. We zien veel getraumatiseerde mensen en erkennen dat zij zoveel meer nodig hebben dan een pilletje.
Bid voor energie voor morgen en een goede nachtrust op onze nieuwe lokatie.
Foto’s kun je weer vinden op Facebook.

Zondag 25 februari:

Vanmorgen een kerkdienst bijgewoond bij Athens Christian Center (de kerk van Stavros), vanmiddag heerlijk samen gegeten en ’s avonds nog een kerkdienst met Farsi sprekende mensen (de kerk van Sahar). Veel indrukken opgedaan, veel bijzondere ontmoetingen.
Philippians 2:1-11 If you have any encouragement from being united with Christ, if any comfort from his love, if any fellowship with the Spirit, if any tenderness and compassion, then make my joy complete by being like-minded, having the same love, being one spirit and purpose. Do nothing out of selfish ambition or vain conceit, but in humility consider  other better than yourselves. Each of you should look not only to your own interests, but also to the interests of others….
Gebedspunten:
Bid voor de families die hun huis voor ons openstellen.
Bid voor de cultuurverschillen.
Bid voor geduld.
Bid voor de ontmoetingen die wij morgen zullen hebben.
Bid voor de andere vrijwilligers die meehelpen.
Bid voor de bagage van Alexander die niet gearriveerd is in Athene.

Morgen starten wij in Kiffisia met het werk bij Sahar, met de Farsi sprekende vluchtelingen. Foto’s kun je vinden op onze facebookpagina


Eerste Medical Outreach Athene is een feit!

In samenwerking met twee kerkgemeenten in Athene organiseert HCF Nederland een korte Medical Outreach onder de vluchtelingen in Athene. Deze vluchtelingen wonen ondertussen al geruime tijd in Griekenland en ze hebben alleen toegang tot de gezondheidszorg voor grote/ernstige medische ingrepen. Helaas zijn er weinig mogelijkheden voor de ‘gewone’ zorgproblematiek, mede omdat het Griekse zorgsysteem overbelast is in de huidige situatie. Daardoor komen de vluchtelingen in de knel, vooral m.b.t. tandheelkundige problemen, gynaecologische klachten en allerlei kinderziekten. Daarom is HCF gevraagd mee te helpen met het verlenen van basale medische zorg. Wij zullen met een select team 3 dagen werken met Arabisch sprekende vluchtelingen uit Syrië en 3 dagen met Farsi sprekende vluchtelingen uit Afghanistan en Iran.

Wij vertrekken 24 februari en hopen 4/5 maart weer terug te komen. Wilt u meebidden voor de Medical Outreach? U kunt zich ook inschrijven voor de HCF gebedskalender, zodat er 24/7 gebeden wordt. Gebed is nodig zodat het ook geestelijke impact heeft.

De reis en het verblijf betalen de vrijwilligers zelf, maar wij zoeken nog sponsoring voor de behandelkosten die gemaakt worden voor bijvoorbeeld medicatie, bloedonderzoeken en vervolgafspraken bij specialisten in Athene. Donaties kunt u maken onder vermelding van ‘Medical Outreach’ op rekeningnummer NL42 RABO 0366380036, HCF Nederland.

Wij hopen in maart/april nog een korte Medical Outreach te organiseren. Hiervoor zijn wij nog op zoek naar een (kinder)arts, gynaecoloog, tandarts, (kinder)verpleegkundige en (kinder)fysiotherapeut. Zo kunt u voor uzelf ervaren hoe verrijkend het is om mensen in nood in de naam van Jezus tot zegen te zijn.

Hartelijke groet,

Delize McConnell