Saline Process training

Saline Process

Cursusdag om gezondheidszorgwerkers toe te rusten en te stimuleren hun geloof te integreren in hun werk.

Als christelijke werkers in de gezondheidszorg hebben wij intensief contact met mensen die lichamelijke en geestelijke problemen hebben. Wij proberen vanuit onze eigen professie de mensen zo goed mogelijk te helpen. Maar kun je deze mensen ook helpen vanuit je eigen christelijk geloof? Mag dat eigenlijk wel? Hoe doe je dat? En hebben de
mensen daar wel behoefte aan?

Onderzoeken geven aan dat geloof een positieve invloed heeft op omgaan met ziekte en verbeterde resultaten van behandelingen geeft. Ook blijkt dat veel patiënten een spiritueel geloof hebben of daarin geïnteresseerd zijn en open staan voor een gesprek over geestelijke zaken.

De cursus laat zien, hoe mensen die zich aan onze zorg toevertrouwen, ánders en
soms beter behandeld kunnen worden. Gesproken wordt over de relatie tussen geloof en gezondheid, hoe je dit als christen ter sprake kunt brengen in de contacten die je hebt met patiënten en welke mogelijkheden er zijn om woorden van hoop door te geven.

Waarom de naam ‘Saline process’‘.

‘Jullie zijn het zout op aarde’, zegt Jezus. Ja, maar de vraag is natuurlijk of het zout in de goede concentratie is om gezondheid te brengen; 0,9% is fysiologisch, 3% is dodelijk. Wij christenen zijn vaak zoutend zout geweest, maar in een dodelijke concentratie. En soms zijn we geen zout, maar 5% dextrose. Heel lief en aardig, maar geen ‘zout’, dus.

De volgende onderwerpen komen aan bod: geloof en gezondheid van je patiënten, omgaan met barrières in de zorg, geestelijke therapie, basisprincipes voor communicatie tussen patiënt en hulpverlener, spirituele anamnese, woorden van hoop doorgeven, het spirituele verwijsteam, geestelijke waarheid voorschrijven en de wil uitdagen.

In 4 hoofdstukken, afgewisseld door casuïstiek en groepsdiscussies krijgt u praktische handvatten voor de dagelijkse praktijk.

Cursusdagen: 16 maart 2019 in Ermelo

De cursus wordt verzorgd door

International Healthservices: www.IHSglobal.org

in samenwerking met HCF Nederland en CMF Nederland